TRANSCENDENTE MEDITATIE

Transcendente Meditatie

Transcendente Meditatie (TM) is geÔntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi. In 1967 gaan The Beatles mediteren bij de Maharishi Mahesh Yogi en geven daarmee het startshot voor een snelle groei van meditatie in het westen. TM is een eenvoudige techniek waarbij men in een gemakkelijke houding twee maal daags twintig minuten gaat zitten. Waarbij men bij zichzelf een klank uit het Sanskriet, een mantra, opzegt.

De techniek is gestandaardiseerd en eenvoudig, kent geen lichamelijke oefeningen en vereist geen speciale diŽten.     

Een van de eerste effecten van meditatie is diepe ontspanning.

Onderzoek heeft aangetoond dat de rust verkregen door meditatie veel dieper is dan de rust verkregen door slaap. De periode tijdens TM wordt beschreven als een unieke toestand van "alerte rust". Opgehoopte spanningen en vermoeidheid die een doelmatig functioneren van het zenuwstelsel belemmeren, worden op natuurlijke wijze opgelost. Het resultaat is meer innerlijke stabiliteit en grotere helderheid van de waarneming op alle ervaringsniveaus.

Meditatie kan door iedereen worden geleerd, het maakt niet uit of je jong bent of oud, wat voor religie je aanhangt, uit welke cultuur je komt of wat je opleiding is. De enige aanpassing in je levensstijl is tijd vrijmaken om regelmatig te mediteren.