TAI CHI en Chi Neng Qigong

TAI CHI

Veel van technieken op het gebied van meditatie, vechtsporten en meditatieve bewegingsleren als Tai Chi werden vaak geheim gehouden voor buitenstaanders. Waarschijnlijk is het allemaal begonnen enkele duizenden jaren geleden bij bijeenkomsten van jagers en de Sjamanen. D.m.v. zingen, drummen, dansen en soms ook m.b.v. drugs bereikten de Sjamanen een trancetoestand waarin ze volgens de toenmalige denkbeelden in contact met de goden konden komen.

Tai Chi is een meer dan 1000 jaar oude Chinese bewegingskunst. Het is een afgeleide stijl van Kung Fu (Chinese officiŽle naam: Wushu), de verzamelnaam van oosterse vechtsporten die wij er in het westen aan hebben gegeven. Het verschil met andere vechtkunsten is dat de bewegingen vloeiend, harmonisch, langzaam, zeer gecontroleerd en vooral ook 'zacht' gaan. 


In Tai Chi proberen we een grotere ontspanning, soepelheid en alertheid als dagelijkse realiteit te bereiken. Het is een goede methode waarbij in het verleden opgebouwde spanningen (bv in de vorm van vermoeidheid, stress, stijve schouders en lage rugklachten) worden 'opgezocht' om ze vervolgens op te kunnen lossen. 

Tai Chi wordt dan ook voornamelijk beoefend voor de gezondheid en ontspanning. Het heeft een positieve uitwerking op ons hele lichaam en geest. Dat is ook een van de redenen waarom Tai Chi zo goed is voor mensen die lijden onder stress of veel spanningen. Voor Tai Chi is geen grote lichamelijke inspanning vereist, terwijl lenigheid, conditie en balans toch snel verbeteren.  

Chi Neng Qigong

Chi Neng Qigong is meditatie in beweging.
Het is uitermate geschikt voor ons westerlingen Het is niet te lang (1,5 uur per les) en niet ingewikkeld (je leert de bewegingen snel), en het resultaat merk je gauw. Daarmee is het voor iedereen toegankelijk.
Chi Neng Qigong is een prettige Chinese bewegingsleer en uitermate effectief voor het versterken van zowel lichaam als geest. De oefeningen stimuleren de doorstroom van energie en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Spieren en pezen ontspannen en de huid, de bloedvaten en de organen worden ritmisch gemasseerd. Afvalstoffen worden afgevoerd en je voelt je vitaal en gezond. Steeds meer mensen worden enthousiast van de eenvoudige bewegingen. Ze ontdekken de bewegingen en ervaren de energie en de rust die het kan brengen. De bewegingen verminderen onder andere de bloeddruk en stressgevoelens aanzienlijk. Tevens wordt het lichaam soepel en sterker.

De Chinese overheid erkent Chi Neng Qigong als best helende vorm en stimuleert Qigong als dagelijkse beweging.